L’empresa catalana ZeClinics utilitza embrions de peix zebra per fer estudis preclínics
SOURCE Via EMPRESA
L’empresa catalana ZeClinics utilitza embrions de peix zebra per fer estudis preclínics que permeten provar fàrmacs i tractaments per a diverses malalties com ara el càncer o les malalties neurodegeneratives. Simone Calzolari, director comercial i cofundador d’aquesta start-up, explica que aquest peix té molts avantatges respecte dels clàssics models de rosegadors: “Hem calculat que, comparativament, s’estalvia entre cinc i sis vegades més treballant amb el peix zebra que amb els rosegadors”. Els embrions d’aquest peix ocupen menys espai i per tant permeten fer molts més tests simultàniament. Així doncs, realitzar experiments amb ells resulta molt més econòmic.
De fet, des de 1990, la quantitat de diners invertits en R+D ha augmentat exponencialment a escala global, no obstant això el nombre de medicaments aprovats s’ha anat reduint de manera proporcional. Per reduir la despesa supèrflua durant la investigació,el peix zebra es presenta com una alternativa real i necessària.
L’alternativa al ratolí
ZeClinics és una start-up de la Universitat Pompeu Fabra que està instal·lada al Parc de Recerca Biomèdica de Barcelona (PRBB). L’empresa la conformen quatre científics (un català, un andalús, un sicilià i un bolonyès) que van trobar en aquest servei per a farmacèutiques un potent nínxol de mercat.
Aquesta empresa ofereix a companyies farmacèutiques la possibilitat de realitzar screenings farmacològics de molècules de nova síntesi de forma més ràpida i econòmica. Però per què emprar aquest animal i no el clàssic ratolí de laboratori? Un ratolí triga 21 dies a tenir cries i necessita un mínim de tres mesos per desenvolupar-se i resultar útil. “Els peixos zebra, en canvi, generen una mitjana de 200 embrions en cada posta de 24 hores, ocupen menys espai i, per tant, resulten més econòmics de mantenir que els rosegadors. A més, presenten l’extraordinària capacitat de regenerar teixits i tenen òrgans molt similars als humans”, indica Calzolari.
Actualment els assaigs clínics regulatoris empren com a model estàndard aprovat el ratolí, per això ZeClinics ofereix la seva alternativa per fer tests preclínics per, després, provar els resultats en ratolins: “L’aval científic és difícil d’aconseguir, perquè el sector és molt rígid, però hi ha indicis que la nostra alternativa pot esdevenir un estàndard”, diu Calzolari.
La necessitat de trobar aplicacions comercials a la idea va fer que ZeClinics desenvolupés, a més, un projecte paral·lel: ZeOncoTest. Al maig van tancar una campanya de crowdfunding per empreses i van recollir 100.000 euros que han servit per finançar aquest projecte. ZeOncoTest és un sistema per determinar els millors tractaments de càncer personalitzat mitjançant la replicació d’un tumor de pacient en els animals i comprovar quina teràpia és més efectiva: “S’introdueixen cèl·lules canceroses d’un pacient en els embrions i se cerca amb quin fàrmac el tumor desapareix, llavors es decideix el tractament més indicat pel pacient”.
El peix dels embrions d’or
La idea de fer servir aquest peix com a animal de laboratori va fer que els quatre científics s’unissin l’any 2012. L’empresa es va constituir durant el 2013 i ja dóna feina a set persones. Aquest 2015 a ZeClinics esperen tancar l’any doblant la facturació que tenien prevista: “Enguany facturarem 300.000 euros, molt per sobre de les nostres previsions i amb el 40% de la facturació gràcies a les exportacions”, indica Calzolari. Actualment ZeClinics té una desena de clients entre els quals hi ha una gran farmacèutica amb presència internacional.
El futur de ZeClinics depèn de la seva consolidació trobant més clients i esperar que els reguladors internacionals validin el peix zebra com un estàndard: “És difícil dir quan passarà això, peròrebem senyals que no trigarà gaire”, diu el científic.
View full article Via EMPRESA